LCHF metoden

Grundläggande om LCHF – böcker med information
LCHF är i grund och botten bara en förkortning på uttrycket ”low carb, high fat” vilket innebär en diet där man minskar sitt kolhydratintag och ökar sitt fettintag för att gå ner i vikt. Det finns många LCHF böcker på svenska som beskriver proceduren av LCHF och hur den fungerar som bantningsmetod, men vill man använda den som hjälp för sin viktminskning behöver man egentligen inte förstå det biologiska konceptet utan man behöver egentligen bara ha koll på vad det är man ska äta enligt en LCHF diet för att man ska gå ned i vikt.

LCHF som effektiv bantningsmetod
LCHF är en ren svensk bantningsmetod som har blivit allt populärare bland folk som vill gå ned i vikt. Anledningen till detta kan vara att det i stort sett är den enda diet där ett högt fettintag är tillåtet, något som brukar vara ett näringsämne som är svårt för överviktiga att skära ned på. Många har visat att de har gått ned stora viktsummor under en LCHF metod genom att äta mer protein och fettprodukter och skära ned på deras kolhydratintag. Även om det inte är vetenskapligt bevisat att LCHF fungerar bättre än genomsnittet av bantningsmetoder som ofta innebär att man ska minska sitt matintag kraftigt, är det ändå många som provar det för att se om den passar dem.

Ditt största hjälpmedel – en LCHF kokbok
När man har bestämt sig för att använda sig av LCHF metoden är det en bra investering att skaffa sig en LCHF kokbok. Den är inte som andra LCHF böcker då en kokbok endast beskriver olika recept och inte hur metoden i sig fungerar. Vill du inte lägga pengar på böcker om LCHF går det lika bra att kolla på recept på internet då den finns ofantliga mängder recept på matlagningssidor och hemsidor om bantning är anpassade efter en LCHF diet. Att ha en kokbok nära till hands kan dock vara ytterst komfortabelt då de ofta är lätta att hitta det recept man letar efter i.

Den mat som passar bra in i en LCHF kost
I böcker om LCHF står det mycket om vilket sorts mat man ska äta under LCHF metoden för att lättast gå ned i vikt. Det handlar som bekant att skära ned på kolhydrater och öka intaget av fett och protein. Men vilken kost innehåller fett och protein då? Den enklaste källa till en bra diet enligt metoden är inte LCHF böcker utan rent sunt förnuft. Att äta mycket grönsaker, som ofta knappt innehåller några kalorier alls är alltid ett bra tips. Dock blir man inte mätt av grönsaker. För att bli mätt och samtidigt få i dig energi ska du istället äta mycket nötkött, fläskkött, fisk och kyckling. Alla dessa är bra källor till både fett och protein (särskilt fet fisk såsom lax). Utöver detta kan du spä på med såser (självklart utan att överdriva) för att få en mer mättande känsla. Som mellanmål är nyttiga kolhydratfria snacks bra. Exempel på detta är nötter, då de innehåller ytterst lite kolhydrater och mer fleromättade fetter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *